Hungarocell Zöld Program: környezettudatosan az építőipar jövője felé

A thermobeton a hazai építőiparban elsőként elindított körforgásos gazdálkodási rendszer eredménye: lényege, hogy a Hungarocell polisztirol és XPS termékek beépítése során keletkező hulladékokat és fel nem használt anyagokat gyártóként begyűjtjük, és visszaillesztjük az előállítási folyamatba – ezt hívjuk Hungarocell Zöld Programnak, és e program révén készítjük a környezetbarát thermobeton adalékanyagot.

A Hungarocell Zöld Program motivációja

A program 2020 júliusában indult, létrehozását elsősorban a környezetvédelmi céljaink és a hazai jogszabályok változásai motiválták.

A fenntarthatóság kiemelten fontos egy olyan iparágban, amelyben becslések szerint évi kb. közel100.000 köbméter hungarocell és XPS hulladék keletkezik. Ahelyett, hogy e hulladék a természetünket terhelné, mi visszaforgatjuk: speciális újrahasznosítás révén egy új építőipari anyagot gyártunk belőle, amelyet thermobetonnak (vagy gyakran könnyűbetonnak) nevezünk.

A környezetvédelmi célok mellett a jogszabályi háttér is fontos tényező volt a program megalkotásakor. Az építőipari hulladékok kezelésére ugyanis szigorúbb szabályozásokat vezettek be, markánsan emelve a lerakási díjakat, továbbá komolyabban büntetve a szabályszerűtlen lerakásokat.

Így működik a Hungarocell Zöld Program

A programban való részvételhez az általunk biztosított speciális gyűjtőzsákokban szükséges leadni a hulladékanyagot, az erre kijelölt gyűjtőpontokon.

 1. Gyűjtőzsák beszerzés az öko pontokon
  A programban résztvevő kereskedő partnereink Masterplast Öko-Pontként a körforgásos rendszer fontos állomásai. Itt lehet megvásárolni a Hungarocell polisztirol és XPS termékeket és a vágási maradékok gyűjtésére használatos zsákokat. A gyűjtőzsákok újrahasznosított anyagból készültek, kb. 600 liter űrtartalmúak és 1500 forintos egységáron vásárolhatók meg.

  A programban résztvevő öko pontok listáját itt érheti el.
 2. Felhasználás, visszaszállítás
  A kivitelező az anyagok felhasználása során a Hungarocell és XPS anyagok méretre vágásnál keletkező tiszta maradékokat összegyűjti a vágott polisztirol gyűjtő zsákokba, majd visszaszállítja az Öko-Pontra, ahol a termékeket korábban megvásárolta. Fontos, hogy csak tiszta Hungarocell és XPS kerülhet a zsákba – más anyag vagy kommunális hulladék nem.
 3. Begyűjtés
  Az Öko-Pont tartalom ellenőrzést követően átveszi a gyűjtőzsákokat a kivitelezőtől, így neki nem jelent további költséget és feladatot a megmaradt anyagok kezelése. A Masterplast logisztika pedig összegyűjti az Öko-Pontokról a zsákokat és visszaszállítja újrafeldolgozásra az anyagokat.
 4. Újrahasznosítás
  Üzemeinkben hőszigetelő thermobetont állítunk elő a vágott polisztirolok felhasználásával. Így nem keletkezett hulladék, hanem olyan termék születik a vágási maradékokból, amely teljes életciklusa alatt tovább csökkenti az épületek energiaigényét. A Hungarocell Zöld Program során újrahasznosított thermobeton terméket kereskedő partnereinknél, a Masterplast Öko-Pontokon lehet megvásárolni.

Az öko pontok listáját itt érheti el.

Hogy készül a thermobeton?

A thermobeton egy beton adalékanyag, amely hungarocell újrahasznosítása révén készül. Lényege, hogy a hungarocell beépítésekor keletkező hulladékot összegyűjtjük és feldolgozzuk. Az újrahasznosítás révén keletkező polisztirol golyócskákat pedig vékony cement- illetve felületaktív kéreggel látjuk el. A thermobeton adalékanyaghoz mindössze víz és cement szükséges, hogy bedolgozható könnyűbetont kapjunk.

A program legfőbb sikerei

 • A program célja a 2022-es évben, hogy 1500m3 tömör és 2500m3 laza, hulladék újrahasznosítása.
 • A kezdeményezés sikere tovább folytatódott 2021-ben, ahogy egyre több vállalat részt vett a lehetőségben, és egy rangos díjat is sikerült megnyernünk: a Magyar Üzleti Felelősség Díjának “Legjobb innováció a körkörös gazdaságért” kategóriájában (a CSR Hungary szervezésében).

Bízunk benne, hogy ön is megfontolja a programban való részvételt, hiszen környezetünk megóvása mindannyiunk közös feladata.