Fontos kérdés

Padlók hőszigetelése korszerűen, thermobetonnal

Padló alatti, illetve padlófűtés alatti hőszigetelésként is alkalmazható, és a gépészeti csövek elvezetésére is ideális közeget biztosít a thermobeton.

Padlók hőszigetelése thermobetonnal

Miért fontos a padlók hőszigetelése?

Bár a hőszigetelésről legtöbbször a homlokzat és a padlásfödém szempontjából beszélünk, azonban a padló kapcsán is fontos szereppel bír, legyen szó a fűtésszámláról, vagy az általános komfortérzetünkről.

Energiafelhasználás csökkentése

Egyes melegburkolatok rendelkeznek ugyan némi hőszigetelő képességgel, ez elenyésző a korszerű hőszigeteléssel ellátott padlórétegrendekhez képest.

A padló hőszigetelése kifejezetten fontos családi házak és épületek alsó szintjénél, amely alatt pince vagy az épület alapzataa található – ebben az irányban ugyanis jelentős hőveszteség jelenik meg, és a hideg padló nagyon rossz komfortérzetet ad.

Komfortérzetünk, otthonosság

A padló hőszigetelésének másik fontos előnye, hogy sokkal komfortosabban érezhetjük magunkat otthonunkban, ha nem jéghideg padlón lépkedünk. Legyen szó akár hidegburkolatról vagy meletburkolatról, a padló hőmérséklete jelentősen növelhető megfelelő padlószigeteléssel.

A padlófelület melegebbé tételével az esetleges párakicsapódás, penészképződés is megakadályozható, jelentősen javítva otthonunk és levegőnk minőségét.

A thermobeton ideális padló hőszigetelésére

Jó hőszigetelő képesség, könnyű kivitel, egyszerű beépítés jellemzi – de ez csak néhány a thermobeton előnyeinek hosszú listájáról, amely a lépésálló polisztirol és egyéb padlószigetelési megoldások modern helyettesítőjévé teszi a termobetont.

A thermobeton stabilabb és jobban terhelhető, mint a táblás hőszigetelő anyagok, ezért stabilab támaszt ad a cementesztrich aljzatnak:

 • Kifejezetten könnyű (kis sűrűségű)
 • Alkalmas nyári hőcsillapításra és téli hőszigetelésre is
 • Páraáteresztő
 • Gazdaságos
 • Nem éghető
 • Kártevők nem támadják meg
 • Egészségre ártalmatlan
 • Újrahasznosított, környezetbarát

A thermobeton részletes műszaki jellemzőit itt találja.

Szigetelés padlófűtés esetén

Padlófűtés esetén kifejezetten fontos a megfelelő hőszigetelő réteg kialakítása a fűtési rendszer alatt, hiszen célunk az, hogy a termelt hő felfelé, a szoba felé áramoljon, és ne vonja el egy esetleges hideg felület alulról.

A thermobetonnal kialakított hőszigetelő réteg a hőmérsékletmegtartás mellett egyéb praktikus előnyöket is kínál – például a kanyargó gépészeti csövek elvezetésére is megfelelő közeget biztosít.

Így kell használni a thermobetont padló hőszigetelésre

A thermobeton elkészítése és beépítése hasonlít a hagyományos beton használatához – figyelembe véve az alábbi javaslatokat:

 • A thermobeton elkészítéséhez a thermobeton adalékanyagon kívül kizárólag víz és cement szükséges. Kézi keveréssel, vagy betonkeverővel alapos keverést követően használható. Figyelem: keverési ideje másfélszer több mint a hagyományos betonnak, mivel a speciális adalékszernek idő kell, hogy felhabosítsa a keveréket.
 • Hagyományos módon minimum 5 cm vastagságban betonként lehet beépíteni, egészen 40 cm vastagságig.
 • 15-20 m2-ként dilatálás szükséges
 • Nedvesíteni és utókezelni nem szükséges, viszont 3-4 napig fóliatakarással védjük a gyors kiszáradástól (adalékszerek, pl. kötésgyorsító hozzáadása nem megengedett).

Javaslatunk talajon fekvő padlók vagy padlófűtés alatti hőszigetelés kialakítására:

 • 15-20 cm vastagságban javasoljuk a P250-es típusú thermobetont beépíteni, amelyben a gépészeti csövek is elvezethetők.
 • A thermobetonra 0,09 mm vastag PE fóliát szükséges teríteni, majd erre kell elkészíteni a 6 cm-es aljzatbetont vagy a fűtött aljzatot (padlófűtésnél a fűtéscsöveket az aljzatbetonban szükséges vezetni).
 • A thermobeton alkalmazható táblás hőszigetelések esetén is, hiszen a kanyargó gépészeti csövek és a hőszigetelés között hézagok alakulnak ki, amit thermobetonnal könnyen ki lehet tölteni.