Fontos kérdés

Lapostető lejtésképzés thermobetonnal

A kis sűrűség és kiváló térkitöltési jellemzőinek köszönhetően lapostetők lejtésképzésére is használhata mellet, még hőszigetelést is nyújt.

Lapostető lejtésképzés okosan, thermobetonnal

A kis sűrűség és kiváló térkitöltési jellemzőinek köszönhetően lapostetők lejtésképzésére is használható a thermobeton, amivel nem csak a megfelelő vízelvezetés biztosítható, hanem extra hőszigetelést is nyújt. Mivel betonként bedolgozható, ezért bonyolult lejtésidomokat is könnyen ki lehet belőle alakítani.

Kettő az egyben megoldás lapostetőkre

A thermobeton egyszerre alkalmazható hőszigetelésre és lejtésképzésre. A kis sűrűségű, könnyen beépíthető anyag a klasszikus betonhoz hasonlóan a helyszínen előállítható és számos előnnyel rendelkezik:

 • Kifejezetten könnyű (kis sűrűségű)
 • Alkalmas nyári hőcsillapításra és téli hőszigetelésre is
 • Páraáteresztő
 • Gazdaságos
 • Nem éghető
 • Kártevők nem támadják meg
 • Egészségre ártalmatlan
 • Újrahasznosított, környezetbarát

A thermobeton részletes műszaki jellemzőit itt találja.

A lapostetők adottságai

A 70-es és 80-as évektől kezdve nagy népszerűségnek örvendő lapostető olyan teherhordó födémmel lezárt épület tetőszerkezetet jelent, amelyre nem kerül környezettől elhatárolt zárt tér.

A lapostető kritikus eleme a tetőszigetelés, amely kiterjed a zárófödémre telepített pára-, hő- és a csapadékvíz szigetelésére is. Ennek nem megfelelő kivitelezése azonban gyakran a lapostetők gyenge pontja tud lenni.

Miért fontos a megfelelő lejtésképzés?

A lapostetők egyik fő hátránya a beázás lehetősége, elsősorban abban az esetben, amikor nem tökéletes a vízszigetelés, illetve amikor hiányzik a megfelelő lejtésképzés. Jól megvalósított lejtésképzéssel ugyanis elérhető a víz azonnali elvezetése, így nem alakul ki a tetőn hosszabb ideig jelen lévő állóvíz, ami szivárgáshoz, beázáshoz vezethet.

Lejtésképzéssel kapcsolatos szabályozások

A lejtésképzés szükségességét már szakmai irányelvek törvényileg is szabályozzák. Hazánkban az 1993-ban megjelent Tetőszigetelések tervezési és kivitelezési irányelve „5.2. A tető lejtése” pontja hivatkozik a lejtésképzés előírt mértékére: „A tető tervezésekor a lehajlások figyelembevétele mellett általános felületen legalább 2%, vápában legalább 1% lejtést kell biztosítani.”

Az előírásban meghatározott százalékok az alkalmazott szigeteléstől függően eltérhetnek: táblás hőszigeteléseknél a fektetésből adódó síkfogasság miatt az ajánlott érték 2,5%, míg nagy fesztávú vagy nagyobb lehajlású szerkezeteknél legalább 3%. Fa (pl. deszka) illetve fából készülő táblás termékek esetén – a várható vetemedések miatt – az előírás legalább 4%.

Így kell használni a thermobetont lapostető lejtésképzésre

A thermobeton elkészítése és beépítése hasonlít a hagyományos beton használatához – figyelembe véve az alábbi javaslatokat:

 • A thermobeton elkészítéséhez a thermobeton adalékanyagon kívül kizárólag víz és cement szükséges. Kézi keveréssel, vagy betonkeverővel alapos keverést követően használható. Figyelem: keverési ideje másfélszer több mint a hagyományos betonnak, mivel a speciális adalékszernek idő kell, hogy felhabosítsa a keveréket.
 • Hagyományos módon minimum 5 cm vastagságban betonként lehet beépíteni, egészen 40 cm vastagságig. Vékony részek készítésénél lehet a cement 50%-nak megfelelő mennyiségben 0-4mm-es homokot adagolni.
 • 15-20 m2-ként dilatálás szükséges
 • Nedvesíteni és utókezelni nem szükséges, viszont 3-4 napig fóliatakarással védjük a gyors kiszáradástól (adalékszerek, pl. kötésgyorsító hozzáadása nem megengedett).

Javaslatunk thermobetonnal való lejtésképzésre

 • Lejtésképzésre a P350-es típusú thermobetont javasoljuk – ezzel egyszerűen meg lehet adni a zárófödémek lejtését, lejtéskorrekcióját még a legtagoltabb felületen is. A Thermobeton lejtésréteg ráadásul nagyon jól szigetel is, ami a teljes lapostető hőszigetelését javítja.
 • A Thermobeton nem dűbelezhető, de 1,5 cm-es pc simítással ütésálló, bitumenes lemezzel szigetelhető. (a szerkezetben levő pára elvezetéséről gondoskodni kell.)
 • Fordított rétegrendű leterhelt tetők lejtésképzésének legcélszerűbb anyaga. Az 5 cm-nél vékonyabb részeken nagyobb cement aránnyal, illetve homok hozzáadásával lehet dolgozni.