Lapostető szigetelés: fontos tudnivalók 2022-ben

Az elmúlt évtizedekben telepített lapostető szigetelések máig hatékony megoldásnak bizonyultak, de a 21. században már kissé korszerűtlennek hatnak, és több kellemetlen problémát okozhatnak. Érdemes ezért elgondolkodni a rendszer felújításán, biztonságosabbá tételén. Ebben a bejegyzésben a lapostető szigeteléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat vesszük górcső alá, amelyeket nem árt tudni 2022-ben.

Lapostető szigetelés

A lapostetős házak eredete

Először is egy kis történelmi áttekintés. Az elmúlt évszázadban sokáig a cserepes, palás magastetők arattak sikereket. Az építészek idővel azonban rájöttek, hogy takarékossági szempontból létezik más alternatíva is. Az 1970-es évektől a lapostetős házak már egyáltalán nem számítottak ritkaságnak, melyek új szigetelést is kaptak. Igen ám, de a világ sokat változott az elmúlt 50 évben is, a technológiák pedig fejlődtek.

Lapostető szigetelés alkalmazása

A lapostető tehát olyan teherhordó födémmel lezárt épület tetőszerkezetet jelent, amelyre nem kerül környezettől elhatárolt zárt tér. Kritikus eleme a tetőszigetelés, amely kiterjed a zárófödémre telepített pára-, hő- és a csapadékvíz szigetelésére is. A nem megfelelő kivitelezés azonban gyakran a lapostetők egyik gyenge pontját jelentik.

A lapostető szigetelés manapság is sok épületen megtalálható. Az építkezés során azonban még évtizedekkel előtti módszereket alkalmaztak. Ezzel nincs is gond, az idő azonban komoly megpróbáltatásoknak vetette alá ezeket az ingatlanokat. Nemcsak a vihar, a jégeső, hanem a nagy meleg is negatív hatással lehetett azok minőségére. A lapostető szigetelése ezért veszíthetett hatékonyságából.

A lapostető szigetelésének állapotát érdemes szakértővel ellenőriztetni. Előfordulhat, hogy kisebb javításokra lesz szükség, de teljes felújítás is indokolt lehet. Az új technológiák azonban egészen biztosan újabb évtizedekre garantálnak megoldást. A lapostető nem csupán házak, de teraszok, kertek tetőjének kialakítására is tökéletesen alkalmas. Ahhoz viszont, hogy kiélvezzük a benne rejlő lehetőségeket, oda kell figyelni a hő-, és a vízszigetelés mivoltára, a beázás elleni védelemre, de még a lejtésképzésre is.

Lapostetős szigetelés rétegrend

Lapostető rétegrend

A lapostető szigetelés kialakítható egyenes-, illetve fordított rétegrenddel egyaránt. A kettő között az a különbség, hogy a hőszigetelés (egyenes rétegrend), vagy a vízszigetelés (fordított rétegrend) helyezkedik-e el a másik alatt. Fordított rétegrendet érdemes alkalmazni például teraszok kialakítása során, hiszen vékonyabbak, a vízszigetelés és hőszigetelés közé pedig fagyálló hőszigetelő anyag kerül.

Napjaink egyik sztárja pedig a bitumenes lemez, ami az erősítő rétegnek köszönhetően sokkal ellenállóbb, és hatékonyabb szigetelőanyag, mint korábbi társai.

Ezekkel a szigetelőlemezekkel pedig a bontási munkálatok is minimalizálhatók. A lapostető szigetelés tehát hatékonyan kivitelezhető bitumenes lemezzel, az eredmény egy ellenálló, jól alakítható, megerősített szigetelés. Összességében elmondható, hogy az új technológiák bátran alkalmazhatók, a lapostető szigetelés pedig napjainkban is kiváló alternatíva lehet, ha a megfelelő technikákat alkalmazzuk.

Hőszigetelés

A hőszigetelés kemény hab, vagy szálas anyag is lehet. Jellege meghatározza a tetőszerkezet alatti levegő állapotát, az egész épület hőmérsékletét, külső védelmét. A korszerű hőszigetelés garantálja az ideális klímát télen-nyáron egyaránt. Legyen szó fagyról, vagy erős UV-sugárzásról, a védelem biztosított.

Vízszigetelés

A minőségi lapostető szigetelés vízzáró képességgel is bír, ami egy rendkívül kellemetlen problémára, a beázásra nyújt megoldást. Legyen bármilyen rossz idő, essen nagy mennyiségű csapadék, a jó szigetelésen nem fog átjutni, leszivárogni az alsóbb rétegekbe. Hogyan és milyen anyagokkal óvhatjuk meg a lapostetőt a beázástól? A következő bekezdésben elmondjuk.

Lapostető szigetelő anyagok

Lapostető szigetelés lejtésképzése

A beázás okozta károk komoly fejtörést okozhatnak. Nemcsak anyagilag megterhelő, hanem mindennapjainkat is tönkreteheti. Érdemes ezért a megelőzésre fektetni a hangsúlyt, mielőtt megtörténne a baj. Ezért fontos, hogy a vízszigetelés mellett a lejtésképzésről se feledkezzünk meg.

Amennyiben azt szeretnénk, hogy a vízszigetelő lemez hosszú távon is hatékonyan működjön, rendelkeznie kell a megfelelő mértékű lejtéssel. A lapostetők egyik fő hátránya ugyanis még mindig a beázás lehetősége, elsősorban abban az esetben, amikor nem tökéletes a vízszigetelés, illetve amikor hiányzik a megfelelő lejtésképzés. Jól megvalósított lejtésképzéssel viszont elérhető a víz azonnali elvezetése, így nem alakul ki a tetőn hosszabb ideig jelen lévő állóvíz, ami szivárgáshoz, beázáshoz vezethet.

A lejtésképzés szükségességét napjainkban már a szakmai irányelvek törvényileg is szabályozzák. A thermobeton egyszerre alkalmazható hőszigetelésre, illetve lejtésképzésre egyaránt. A kis sűrűségű, könnyen beépíthető anyag a klasszikus betonhoz hasonlóan a helyszínen előállítható, és számos előnnyel rendelkezik:

  • könnyű (kis sűrűségű)
  • alkalmas nyári hőcsillapításra, és téli hőszigetelésre is
  • páraáteresztő
  • gazdaságos
  • nem éghető
  • nem támadják meg a kártevők
  • egészségre ártalmatlan
  • újrahasznosított, környezetbarát

Kis sűrűségének, és kiváló térkitöltési jellemzőinek köszönhetően tehát a thermobeton lapostetők lejtésképzésére is használható, amivel nemcsak a megfelelő vízelvezetés biztosítható, hanem az extra hőszigetelést is. Mivel betonként bedolgozható, ezért bonyolult lejtésidomok kialakítására szintén alkalmas.

thermobeton

Lejtésképzésre a P350-es típusú thermobeton az ajánlott, amivel egyszerűen meg lehet adni a zárófödémek lejtését, lejtéskorrekcióját még a legtagoltabb felületen is. A thermobeton lejtésréteg továbbá jól szigetel, ami a hőszigetelést is javítja. Fontos, hogy nem dübelezhető, de 1,5 cm-es pc simítással ütésálló, bitumenes lemezzel szigetelhető. A szerkezetben lévő pára elvezetéséről szintén gondoskodni kell. Ezek a fordított rétegrendű leterhelt tetők lejtésképzésének leghatékonyabb anyagát jelentik. Az 5 cm-nél vékonyabb részeken nagyobb cement aránnyal, illetve homok hozzáadásával lehet dolgozni.

A lapostetők szigetelése napjainkban tehát már biztonságos, hatékony, és hosszú távú megoldást nyújt. Nem mindegy azonban, milyen alapanyagokkal dolgozunk, milyen technológiákat használunk, illetve milyen szakembereket bízunk meg a munkálatokra.

Thermobeton vásárlása

A thermobeton 200 literes zsákokban rendelhető, de figyelembe kell venni az adalék tömörödését is. A terjedelem, akár másfél méter magas is lehet, a zsák viszont az építőanyagokhoz képest könnyűnek minősül. Thermobeton igényét kiszámolhatja a beton kalkulátorsegítségével. Amennyiben forgalmaznáa terméket, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.