Ki jár jól a hőszigeteléssel?

A hőszigetelés köztudottan pénzt takaríthat meg, mert egy jól szigetelt otthonnal nem a kertet vagy az utcát fűtjük. Ez legtöbbünk számára teljesen természetes, azonban a hőszigetelést, mint befektetést viszont számos más szempontból is mérlegre lehet állítani az energiatakarékosságot tekintve. Lássuk hát, mi mindent tudnak még a mai hőszigetelő anyagok.

Kezdjük az előállítással

Az Európai Unió célul tűzte ki az épületek hőveszteségének csökkentését. Ehhez persze az is hozzá tartozik, hogy magukat a hőszigetelő anyagokat is lehetőleg kevés energiával állítsák elő a gyártók. Az EPS, azaz expandált polisztirol ebből a szempontból kifejezetten jól teljesít.

Ennek oka elsősorban a csekély nyersanyag szükséglet, ami csupán 2% polisztirol és 98 % levegő. Előállítása kevesebb energiafelhasználással jár, mint az EPS „természetesebb” alternatívái, mint például a fagyapot vagy az ásványhab.

A hőszigetelés nem csupán kedvező ára miatt lesz költséghatékony, hiszen ehhez még számos tényező ad hozzá többletköltségeket. Ilyen például az anyag szállítása, állványozás, a munkafolyamathoz szükséges anyagok ára, védő ruháztat és persze a munkadíj is. Amikor a szigetelőanyag árát nézzük, ezeket is bele kell kalkulálnunk a végösszegbe.

Megtérül a befektetés?

Jó hírünk van, a válaszunk itt egyértelműen igen. A kérdés inkább az, hogy pénzügyileg melyik hőszigetelő anyagot éri meg leginkább választani. Egyértelműen azt, amelyik hamar megtérül, tehát hamar visszahozza az árát.

Ebben az esetben is az EPS bizonyul a legjobb választásnak. Az EPS teljes élettartamát tekintve a gyártási energia akár kétszázszorosan is megtérülhet. Minden köbméter EPS annyi energiát takarít meg, amivel egy átlagos személyautó 30.000 km-t tehet meg.

Hogyan változik a rezsi a hőszigetelés hatására?

Ha a rövid távú megtérülést vizsgáljuk, akkor egyértelműen a rezsiköltségek csökkenését tapasztalhatjuk meg leghamarabb. Egy igazán jó hőszigeteléssel az ilyen jellegű kiadások akár 40-50%-kal is alacsonyabbak lehetnek a megszokottnál, ami lássuk be, igen meggyőző adat.

Itt említenénk egy újabb szempontot, ami még egy érv a korszerű szigetelés mellett. Az ingatlanpiacon a jobb energetikai besorolású ingatlanok 10-15%-kal drágábban értékesíthetők, ráadásul értéknövekedésük is tartós marad.

A hőszigetelés hatása a környezetre

A hosszú távú előnyök is figyelemre méltók a hőszigetelést illetően, hiszen ez globális szinten érezhető változást eredményez. Egy elemzés szerint, egy átlagos ház hőszigeteléséhez felhasznált EPS gyártásához 670 liter nyersolaj szükséges. 50 év elteltével az épület 93 ezer liter fosszilis energiahordozót takarít meg, a hőveszteség csökkentése révén.

Ez annyit jelent, hogy a hőszigeteléshez használt beépített nyersanyag már egyetlen fűtési szezon alatt visszahozza az árát. Mindenképpen érdemes szem előtt tartani bolygónk épségét, hogy az utánunk következő generációk számára is élhető helyet hagyjunk hátra döntéseinkkel.

Hosszú távon a jó minőségű, korszerű hőszigetelés nem csak egyénileg, hanem globális szinten is képes sokat hozzátenni környezetünk védelméhez. Éppen ezért, az önös célokon túl a választásnál ezt is vegyünk számításba.

Egy ház energiahatékonysága

Amennyiben saját házunk hőszigetelését tervezzük korszerűsíteni, első körben azonnal számolhatunk a hőhidak megszűnésével, mint pozitív hozadék. Ennek köszönhetően a falak hővesztesége is csökken, azaz nem érezzük őket hidegnek a téli fagyok alkalmával sem.

Ebből következik, hogy a benti levegőt már 5-6 Celsius fokkal alacsonyabbra szükséges fűteni, hiszen a falak jobb hőérzetet biztosítanak. Így a komfortérzetünk is megváltozik, ráadásul jelentős összegeket takaríthatunk meg ily módon a fűtésszámlával.

Hőszigetelés kalkulátorunkkal pontosan kiszámolhatja, hogy önnek milyen megtérülést eredményezne egy jó minőségű, korszerű hőszigetelés.

A link itt érhető el: https://www.hungarocell.hu/hoszigeteles-kalkulator.

Reméljük segítettünk tisztábban látni a hőszigetelés pozitív hozadékait, hiszen sokkal több előnye van, mint azt első körben gondoltuk volna.