Beton kötési ideje: meddig tart a folyamat?

A betonnak meg kell kötnie, mielőtt megszilárdul. Sokan viszont nem tudják, hogy pontosan mennyit is kell várni, mikortól lehet rámenni, és igénybe venni. Amennyiben nem tartjuk magunkat az ajánlott időtartamhoz, komoly károkat is okozhatunk. Ebben a bejegyzésben a beton kötési idejéről, utókezeléséről számolunk be.

Beton kötési ideje

A betonról általánosságban

A beton egy mesterségesen előállított anyag, amit

  • cementből,
  • vízből,
  • sóderből, illetve
  • opcionálisan adalékanyagokból kevernek.

Ezáltal létrejön egy könnyen formázható, majd szilárd matéria. A kötéshez viszont idő kell. A megkötés után azonban már legfeljebb csak munkagépekkel lehet benne kárt tenni. A beton összességében az építőipar egyik legfontosabb terméke.

Beton

Beton kötési ideje

Ami a beton kötési idejét illeti, a folyamatot több tényező is befolyásolja. Idetartozik a

  • a cement fajtája,
  • az adalékszerek
  • az utómunkálatok,
  • vagy akár az időjárás is.

Ettől függetlenül meghatározható egy általános procedúra. Legyen szó bármilyen típusú betonról, a cementnek vízre van szüksége, amit be kell építenie. A hidratációnak köszönhetően éri el azt a szilárdságot, ami alkalmassá teszi a terhelésre. Lényegében ez a beton kötési folyamata, ami a szakértők szerint 28 napot vesz igénybe. Igaz, a megkötés teljes időszaka ennél tovább, akár hónapokig is eltarthat. Az első hónapot követően azonban már eléri azt a szintet, ami terhelhetővé teszi.

Beton utókezelése

Érdemes megemlíteni, hogy a beton száradása önmagában még nem jelenti a teljes szilárdságot. Nedvesen kell tartani, hiszen a kiszáradás miatt meg is repedezhet. Erre körülbelül 14-21 napig célszerű odafigyelni. A nyári, forró időszakokban még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a nedvesítésre, az erős napsugárzás ugyanis káros hatással bír. Ugyanez elmondható erős szél, fagy, rossz időjárási körülmények között is.

A beton védelméért házilag is tehetünk. Hatékony lehet a párazáró fólia, vagy juta használata, és a letakarás, de elterjedtebb módszer a locsolás, a friss beton öntözése.

Beton locsolása, öntözése

A locsolás, öntözés tehát jó technika a beton állapotának megvédése érdekében. Ekkor is figyelni kell rá azonban, hogy ne okozzunk kárt a friss betonban, így az első napokban inkább a permetezés az ajánlott. Meddig kell locsolni a betont? Alapvetően 14-21 napig érdemes öntözni, folyamatosan nedvesen tartani.

Mikortól használható?

Fontos tisztázni, hogy pontosan mikortól szabad használatba venni a betont. Habár a beton hamar megszilárdul, alapvetően azt mondanánk, hogy a beton kötési idejének vége (28 nap), és a beton öntözése (14-21 nap) után ajánlott rámenni, igénybe venni.

Károk, amiket jobb elkerülni

A beton, mielőtt megköt, sérülékeny. Óvni kell ezért a korai használattól, mert hosszú távú károkat okozhatunk. Ha a szilárdulási folyamat alatt a beton nem jut elegendő vízhez, pár éven belül akár szét is töredezhet a kapott terheléstől. A száradás előtti használat pedig penészedést, a beton feldagadását okozhatja.

Milyen betont használjunk?

A betonnak időre van szüksége, és némi ápolást is igényel. A legtöbb beton típusnál ezt folyamatot nem lehet kikerülni. Legyen szó normál-, zsákos-, vagy egyéb fajtáról. Még a gyorsan kötő beton esetén is várni kell. Kivételt képeznek egyes könnyűbeton típusok, mint például a thermobeton, ahol a száradási folyamat kissé eltérően alakul.

Mi az a thermobeton?

A thermobeton olyan korszerű, és környezetbarát alternatíva, ami egyszerre képes hőszigetelésre, illetve betonozásra is. Alkalmazható padlás és padlók hőszigetelésére, födémfeltöltésre, lapostetők szigetlésére és lejtésképzésére, medencék, kádak szigetelésére is.

Thermobeton kötési ideje

Jó hír, hogy a thermobetont nedvesíteni és utókezelni nem szükséges. Érdemes viszont fóliával letakarni az első napokban, majd kivárni a kötési időt, mielőtt használatba vesszük. Nem köt meg gyorsabban, mint a normál beton, cserébe viszont hőszigetelő képességgel is bír.

A leggyakoribb felhasználási területeket részletesen is áttekintheti a Thermobeton oldalán. Thermobeton igényét pedig könnyen kiszámíthatja a beton kalkulátor segítségével.