A polisztirolbeton előnyei és felhasználási módjai

A polisztirolbeton napjaink egyik népszerű építőanyaga. A könnyűbeton ugyanis nem csupán erős anyag, hanem kiváló hőszigetelő funkciókkal is bír. A thermobeton pedig rendkívül korszerű, modern megoldást kínál mindenkinek, aki födémek feltöltését, padlások-, vagy padlók hőszigetelését tervezi. Ebben a bejegyzésben áttekintjük a polisztirolbeton előnyeit és felhasználási lehetőségeit.

Polisztirol beton

Mi az a polisztirolbeton?

A betonhoz expandált polisztirol gyöngyöt adunk, így jön létre a főként vízből, cementből, és homokból álló könnyített beton. Ezek a gyöngyök szigetelőanyagként is megállják a helyüket. A hőkezeléses duzzasztási eljárás során nyerik el eredeti szemcseméretük többszörösét. Ez segíti az épületszerkezet hőszigetelő képességét, páradiffúziós működését, tűzállóságát. A sűrűségét tekintve kisebbek, mint 2000 kg/m3. 

A könnyűbeton alkalmazási területei

A polisztirolbeton egy kompozit, amellyel több építési feladatot is el lehet látni. A könnyűbeton felhasználási területét illetően egyre széleskörűbb, hiszen könnyű súlya, szilárdsága mindezt lehetővé teszi. A polisztirolbeton felhasználható födémek, teraszok betonozásához, boltozatok feltöltéséhez, szintkülönbségek kiegyenlítésére. Napjaink korszerű megoldásaihoz is alkalmazható, például padlófűtéshez. Régi- és új épületek esetében szintén praktikus megoldás.

A polisztirolbeton előnyei

A könnyített beton előnyei közé tartozik, hogy jelentős mértékben növeli az épület hőszigetelő képességét, és a nedves, vizes tetőszerkezeti rétegeket sem kell lebontani. Nem utolsósorban környezetkímélő alternatíva, hiszen nem jár hulladékelhelyezési problémával.

Thermobeton, az újrahasznosított polisztirol termék

A thermobeton a könnyített betonok egyik korszerű, hatékony típusa. Előnyei közé tartozik, hogy kiváló hőszigetelő adalékanyagokat (polisztirol őrlemény, cementtel és speciális felületaktív anyaggal bevonva) tartalmaz. Hőcsillapító hatással is bír, ezért nyáron védi az épületet a túlmelegedéstől.

Thermobeton felhasználása

A thermobeton hagyományos betonkeverővel, vagy pneumatikus esztrichpumpával is keverhető. A helyszínen pedig elegendő mindössze cementet és vizet adagolni hozzá, keverési ideje viszont másfélszer több, mint a hagyományos betoné. Ellentétben a legtöbb típustól azonban nem kell nedvesíteni, és utókezelni, elegendő pár napig fóliával letakarni, megóvva a gyors kiszáradástól. A fóliatakarás viszont kötelező, legalább 3-4 napig, különben az anyag megéghet. Nem szabad megfeledkezni továbbá a dilatálás lépéseiről, melynek ideális távolsága 15-20 m2. Vastagsága 5-40 cm között alakul.

A bedolgozhatóság és a keverhetőség segítésére adagolható hozzá 0-4 milliméter szemcsenagyságú homok, a cement tömegére vonatkoztatott 20-50%-ban, de ez akár 10-20%-os szilárdság növekedés mellett a hőszigetelő képességet is rontja, 10-20%-al.

A thermobeton a következőkre egyaránt felhasználható:

  • Padlás hőszigetelése: előnye, hogy egyenetlen, régi födémekre is elkészíthető, teljes felületű, hézagmentes szigetelést ad.
  • Padló hőszigetelése: a talajon fekvő padlók, illetve padlófűtés alatti hőszigetelésként is lehet alkalmazni. Felhasználható továbbá táblás hőszigetelések esetén is, hiszen a kanyargó gépészeti csövek, és a hőszigetelés között hézagok alakulnak ki, amit a könnyített betonnal könnyen ki lehet tölteni.
  • Födém feltöltésére: a régi épületeknél nehéz, rossz minőségű salakot alkalmaztak feltöltésként, amit a felújítás során eltávolítanak. A thermobeton ehelyett kínál jó alternatívát. Könnyű, egészségre ártalmatlan, környezetbarát, jól terhelhető, a gépészeti vezetékeket pedig el lehet vezetni benne. Padlásfödém esetén a thermobeton alá legalább 0,09 milliméteres párafékező fóliát is be kell építeni.
  • Műanyag medencék hőszigetelő ágyazata: a thermobeton ideális a medence falainak szigetelőrétegének elkészítésére is vízzáró képessége miatt, illetve rugalmas megtámasztást, és hőszigetelő funkciót biztosít.
  • Lemez- és akrilkádak ágyazata: a lemezből illetve akrilból készült kádak, zuhanytálcák beltéri ágyazására, hőszigetelésére is kiváló alternatíva, ráadásul könnyen, illetve gyorsan bedolgozható.
  • Lapostetők lejtésképzése: a kis sűrűségnek, és térkitöltési jellemzőknek köszönhetően biztosítható a megfelelő vízelvezetés, extra hőszigetelés mellett.

Régi- és új épületek esetében egyaránt alkalmas. Rétegrendtől függően legalább 5 cm-es cementesztrich, vagy szárazpadló közbeiktatásával terhelhető.

A thermobeton előnyei összességében a következők:

  • könnyű anyag
  • kiváló hőszigetelő
  • gazdaságos
  • nem éghető
  • kártevők nem támadják meg
  • környezetbarát

Könnyített beton

Thermobeton ár: mennyibe kerül a könnyített beton?

A thermobeton 200 literes zsákokban rendelhető (5 zsák = 1 m3), de figyelembe kell venni az adalék tömörödését is. A zsák súlya az építőanyagokhoz képest könnyű, viszont terjedelmes, akár másfél méter magas is lehet. Ára az adott kiszereléstől, mennyiségtől is függ. Thermobeton igényét könnyen kiszámolhatja a beton kalkulátor segítségével, amennyiben pedig forgalmazná a terméket, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.